Uitdaging: Hoe fotografeer je een KiddyBattle

Op de festivals die ik bezoek is er veel te doen voor kinderen. Hoogtepunt van de dag is vaak de KiddyBattle. Kinderen vechten tegen stoere Vikingen en ridders en aan het eind van de strijd komen ze uiteraard als winnaar uit de bus.

Ik had de battles al een aantal keren vanaf de zijlijn gefotografeerd. Maar was nooit echt tevreden met het resultaat. Er miste iets. Ik kreeg de passie en het plezier, de emotie, niet goed op de gevoelige plaat. Tot ik in 2014 op het lumineuze idee kwam om midden in de battle te gaan liggen. Ik wist niet of het kon. Ik wist niet of het mocht. Dus trok ik de stoute schoenen aan en vroeg het aan de ridder die over de KiddyBattle ging.

Slagveld

‘Wat een gaaf idee’, zei hij. ‘Dat gaan we regelen.’ We bespraken hoe we het het beste zouden kunnen gaan doen. Ik zou midden op het slagveld gaan liggen. Iedere volwassene die ligt is ‘dood’ en mag niet meer geslagen worden. De kinderen zijn namelijke ‘bewapend’ met lange stukken isolatiemateriaal, waarmee ze op hun tegenstanders mogen meppen. Ik stelde mijn camera in en ging liggen. Ik tuurde ingespannen door mijn zoeker, terwijl de volwassenen grappen maakten achter mijn rug. Het startsein klonk. De kinderen en de begeleiding kwamen op me afrennen. Ik drukte zo snel mogelijk achter elkaar af. Ik kwam er zonder kleerscheuren vanaf. Terug naar mijn werkplek om te kijken of de foto was gelukt…