Vechtdemonstratie van Jacobieten

Keltfest 2012, Clan mac Bran

Ik keek mijn ogen uit het eerste jaar dat ik als fotograaf rondliep op Keltfest. Een Middeleeuws Festival voor jong en oud. Waar de sfeer prettig is en iedereen welkom. Ik had met mijn camera nog niet echt onder de knie. Wist niet zo goed waar ik mee bezig was en dus was Keltfest de perfecte plek om te oefenen.

Het kijken en fotograferen van demonstraties is inmiddels een van mijn favoriete bezigheden. Op veel Middeleeuwse festivals zijn de leden van Clan Mac Bran vaste gast. Zij vermaken het publiek met wapenuitleg, uitleg over het leven van de Jacobieten en… soms vechten ze ook nog een robbertje.

Waardevol

Een van de eerste foto’s die ik van de Clan maakte was deze. Het is nog altijd een van mijn favorieten. Omdat hij voor mijn gevoel klopt. Alles wat ik als fotograaf voelde zit erin. Het is lastig om uit te leggen wat dat precies is. De blik in de ogen. Het zwaard precies goed. Het schild niet te hoog. De scherpte diepte door de wazige achtergrond. Ik had geen idee dat het bokeh heette en hoe ik het voor elkaar kreeg. Eigenlijk deed ik maar wat. Maar gevoelsmatig klopte het gewoon. En dat maakt deze foto voor mij waardevol.